Odjel za povijest

Obavijesti

Edukativni izlet profesora i studenata Odjela za povijest

Obavijest!

Protekli četvrtak, 16. svibnja 2024., Odjel za povijest Sveučilišta u Zadru organizirao je jednodnevni edukativni izlet kroz zadarsko i šibensko zaleđe. Svrha ovogodišnjeg edukativnog izleta, organiziranog pod krovnom temom „Tri konfesije“ bila je upoznati studente s bogatom i burnom prošlošću ovih prostora, mjestom ispreplitanja triju religija i triju ranonovovjekovnih država.

U sklopu izleta, djelatnici i studenti Odjela za povijesti prvo su posjetili ruševine srednjovjekovne utvrde u Vrani, nekad izuzetno značajnog političkog središta unutar Hrvatskog Kraljevstva. Osim utvrde, Odjel je u pratnji g. Marka Meštrova, ravnatelja Agencije Han Vrana, posjetio i danas obnovljeno zdanje obližnjeg Maškovića Hana, osmanskog rezidencijalnog kompleksa iz 17. stoljeća.

 Kroz nastavak izleta, osoblje Odjela obišlo je Manastir Krka (sv. Arhanđela) u Nacionalnom parku Krka, zaštićeno kulturno dobro i duhovno središte pravoslavnih vjernika u Republici Hrvatskoj. Premda su posjet trećoj planiranoj destinaciji, franjevačkom samostanu Gospe od Anđela na otoku Visovcu, onemogućili nepovoljni vremenski uvjeti, studenti su zauzvrat imali priliku obići povijesne i kulturne znamenitosti grada Drniša, uključujući ostatake džamije te Vrelo života, fontanu istaknutog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića. 

Izlet je zaključen zajedničkim druženjem i ručkom u Etnolandu Dalmati u Pakovu selu.
Za kraj, željeli bismo izraziti želju da će ovaj vid aktivnosti prerasti u tradiciju, kao i da ovo putovanje predstavlja prvo u dugom nizu sličnih, zajedničkih druženja profesora i studenata Odjela za povijest
 

FOTO     FOTO    FOTO    FOTO    FOTO    FOTO    FOTO