Odjel za povijest

Obavijesti

Prof. dr. sc. Milorad Pavić i Marin Banović, asistent, sudjelovali na međunarodnom znanstvenom skupu „Istok susreće Zapad – kulturni i gospodarski kontakti Hrvatske i Azije od Marka Pola do danas“

 

Od 8. do 9. svibnja 2024. na Fakultetu hrvatskih studija u Zagrebu održan je međunarodni znanstveni skup „Istok susreće Zapad – kulturni i gospodarski kontakti Hrvatske i Azije od Marka Pola do danas“ na kojem su sudjelovali prof. dr. sc. Milorad Pavić te asistent Marin Banović, mag. educ. hist. s izlaganjem na temu „Hrvatsko-azijske pomorsko trgovačke veze u Hrvatskim pomorskim regestima“ (Croatian-Asian maritime trade connections in the Croatian Maritime Registers). 
Povod organizaciji skupa bilo je obilježavanje 700 godina od smrti velikog istraživača s Korčule Marka Pola (1254.-1324.). Izlaganja i rasprave znanstvenika iz Hrvatske i Azije donijela su nove i produbila postojeće spoznaje o hrvatsko-azijskim povijesnim, gospodarskim i kulturnim vezama, što će svakako obogatiti međusobno razumijevanje, ali i potaknuti još plodniju suradnju.
 

Izlaganje