Odjel za povijest

Obavijesti

Znanstveni skup "Kurzivna glagoljica na riječkom i na zadarskom području".

Znanstveni skup "Kurzivna glagoljica na riječkom i na zadarskom području".

Obavijest!

8. studenoga 2023. na Filozofskom fakultetu u Rijeci, u sklopu 4. tjedna glagoljice, u suorganizaciji Udruge TypeFlow, Filozofskog fakulteta u Rijeci i Centra za istraživanje glagoljaštva Sveučilišta u Zadru, održan je znanstveni skup "Kurzivna glagoljica na riječkom i na zadarskom području".
U svim aktivnostima sudjelovali su i studenti Odjela za informacijske znanosti, Odjela za povijest i Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru.
Pozvani izlagači bili su akademik Mateo Žagar (Filozofski fakultet u Zagrebu), dr. sc. Ivan Botica (Staroslavenski institut) i prof. dr. sc. Siniša Reberski (Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu) koji je osim izlaganja za studente održao radionicu glagoljske kaligrafije. Održana je i demonstracija tiska na replici tiskarske preše kakvu je u svojoj tiskari u Rijeci u 16. stoljeću koristio Šimun Kožičić Benja.
Na skupu su sudjelovali studenti diplomskog studija povijesti Odjela za povijest Fabiijan Božić, Luka Gruić, Mihaela Perić. Prof. dr. sc. Kristijan Juran održao je izlaganje "Crtice iz Šibenske kurzivne glagolitike".