Odjel za povijest

Studenti

Za informacije, pitanja, zamolbe ili probleme vezane uz Vaše studiranje obratite se studentskim predstavnicama:
 
Studentski predstavnici u Stručnom vijeću Odjela:
 
Renato Nović r.nole911@gmail.com

Zamjenici studentskih predstavnika u Stručnom vijeću Odjela:

Luka Kasalo
Leo Klapan
Tajana Grigić
 
Studenti povijesti - članovi Sveučilišne liste u Studentskom zboru
 

Roko Tadin / zamjenik Davor Vuković

Sandro Lovrinović/ zamjenik Kristian Pintar
Renato Nović/Luka Kasalo (u studentski zbor ulaze s liste za studentske predstavnike)

Studentske udruge (e-mail)
 

 

 
 

 

Priručnik studentskog časopisa Rostra

Rostra - upute suradnicima
 

Kontakt: rostra.ishazd@gmail.com

 

Povijest udruga studenata povijesti

2006. god. studenti djeluju u Klubu studenata povijesti - Zadar. 2012. god. formirana je Udruga studenata povijesti – Zadar (USP – Zadar), a trenutno je aktivna udruga studenata povijesti ISHA - Zadar.

Od 2006. godine studenti uključeni su u manifestaciju Dani povijesti. Dani povijesti su vrsta konferencije na kojima sudjeluju profesori Sveučilišta u Zadru, ali i gostujući profesori sa drugih Sveučilišta u Hrvatskoj. Organiziraju se na način da profesori svojim izlaganjima na određenu temu prikažu jednu povijesnu zanimljivost koja može zaintrigirati studente raznih disciplina. Tradicionalno se organiziraju s trajanjem od dva dana, te završavaju prigodnim filmom. Ove godine XIII. Dani povijesti održani su 16. i 17. svibnja 2019. god.

2008. godine pokrenut je časopis studenata povijesti Rostra koji nudi širok raspon tema koje su studenti obradili putem seminarskih radova, završnih radova, ali i samostalnih radova, tj. bez mentorstva profesora. Trenutno je objavljeno 9 svezaka časopisa.

Udruga studenata povijesti uključena je u ''Hrvatsku studentsku povjesničarsku inicijativu'', koja okuplja Udruge unutar Republike Hrvatske radi lakše komunikacije među studentima Odjela za povijest raznih hrvatskih Sveučilišta.

2011. godine Udruga sudjeluje na međunarodnom seminaru Jadranski susreti održanom u Splitu, a 2012. god. sudjeluje na Jadranskim susretima u Trstu/Kopru. 2013. god. Sveučilište u Zadru je prvi put domaćin ove vrste studentskog skupa. XI. međunarodni seminar studenata povijesti ''Jadranski susreti'' održan  je u svibnju 2017. god. na Odjelu za povijest Sveučilišta u Zadru. Na seminaru je sudjelovalo 25 sudionika iz 8 europskih zemalja.

Okrugli stol studija povijesti u Republici Hrvatskoj predstavlja jedinstven oblik studentske suradnje pokrenut s ciljem razmjene znanja, vještina i ideja studenata povijesti na nacionalnoj razini. Promicanjem studentskog dijaloga i poticanjem razmjene iskustava, studenti povijesti daju svoj doprinos poboljšanju iskustva studiranja na matičnim akademskih institucijama i uvjetima visokoškolskog obrazovanja. Jedan od ciljeva ove manifestacije je poticanje suradnje studenata povijesti s lokalnom zajednicom i podizanje razine svijesti o važnosti povijesnog nasljeđa. Ove je godine na Odjelu za povijest Sveučilišta u Zadru, od 12. do 15. svibnja 2019. god. održan  IV. Okrugli stol studija povijesti u RH.

U organizaciji Udruge studenata povijesti - ISHA Zadar u 2017./2018. realiziran je ciklus radionica akademskog pisanja za studente nižih godina studija.

Od akademske godine 2018./2019. provodi se projekt studentskog zbora  student - mentor program putem kojeg studenti starijih godina pomažu brucošima (kao studentski "mentori") u rješavanju niza pitanja/problema u prilagodbi na studij. Studenti koordinatori ovog projekta na Odjelu za povijest su Renato Nović (r.nole911@gmail.com) i Ruža Matijević ( ruza.matijevic.0@gmail.com).

U akad. god. 2018./2019. u suradnji s Uredom za kvalitetu Sveučilišta studenti povijesti održavaju radionice na temu akademske čestitosti studentima drugih sveučilišnih odjela.