Odjel za povijest

Studenti

Poštovani studentice/studenti,
 
za informacije, pitanja, zamolbe ili probleme vezane uz Vaše studiranje obratite se studentskim predstavnicima:
 
Studentski predstavnik u Stručnom vijeću Odjela za mandatno razdoblje 2023./2024.  -2024./2025.
 
David Begić
 
Zamjenik: Ivan Kačmarčik
 
 

Udruga studenata povijesti  ISHA - Zadar, email: isha.zadar@gmail.com
 
 

Priručnik studentskog časopisa Rostra

Rostra - upute suradnicima

Kontakt: rostra.ishazd@gmail.com

 

Povijest udruga studenata povijesti

2006. osnovan je  Klub studenata povijesti - Zadar. koji djeluje do 2011.

Od 2012. djeluje udruga studenata povijesti ISHA – Zadar.

Udruga ISHA - Zadar uključena je u ''Hrvatsku studentsku povjesničarsku inicijativu'' koja okuplja udruge unutar Republike Hrvatske radi lakše komunikacije među studentima povijesti hrvatskih Sveučilišta.

Aktivnosti udruge

Studentski stručni skup “Dani povijesti“

Ovaj  već tradicionalni studentski skup i najveći projekt udruge organizira se od 2007. godine. Radi se o stručnom skupu u trajanju 3 do 4 dana na kojemu sudjeluju profesori i studenti povijesti i srodnih disciplina Sveučilišta u Zadru, ali i gostujući profesori i studenti s drugih sveučilišta u Hrvatskoj i izvan Hrvatske.

Časopis studenata povijesti - ROSTRA

2008. godine pokrenut je časopis studenata povijesti Rostra koji nudi širok raspon tema koje su studenti obradili putem seminarskih radova, završnih radova, ali i samostalnih radova tj. bez mentorstva profesora. Do danas je objavljeno 13 brojeva časopisa.

Akad. god. 2017./2018. održan je ciklus radionica akademskog pisanja za studente nižih godina studija.

U suradnji s Uredom za kvalitetu Sveučilišta u akad. god. 2018./2019. održane su radionice na temu akademske čestitosti za studente i drugih sveučilišnih odjela.

Od 2018./2019. provodi se projekt studentskog zbora  "student - mentor program", studenti starijih godina pomažu studentima 1. godine kao studentski "mentori" u rješavanju niza pitanja/problema u prilagodbi na studij.

Međunarodni seminar  “Jadranski susreti“

2011. godine udruga je sudjelovala na međunarodnom seminaru Jadranski susreti  u Splitu, 2012. god. na Jadranskim susretima u Trstu/Kopru.

U svibnju 2017. na Odjelu za povijest Sveučilišta u Zadru održan je XI. međunarodni seminar ''Jadranski susreti''. Na seminaru je sudjelovalo više sudionika iz 8 europskih zemalja.

Okrugli stol studija povijesti u Republici Hrvatskoj

2019. ISHA Zadar je bila domaćin 4. Okruglog stola studija povijesti u RH. To je jedinstveni oblik studentske aktivnosti pokrenut s ciljem razmjene znanja, vještina i iskustava studenata povijesti unutar Republike Hrvatske. Uspostavom međusobnog dijaloga te upoznavanjem novih ideja, studenti povijesti nastoje dati svoj doprinos poboljšanju uvjeta studiranja na matičnim akademskih institucijama i općenito uvjetima visokoškolskog obrazovanja u mjestu studiranja. Jedna od temeljnih polazišnih točaka ovog okupljanja je i poticanje intenzivnije suradnje studenata povijesti s lokalnom zajednicom i podizanje razine svijesti o važnosti povijesnog nasljeđa kroz različite oblike studentskih aktivnosti.

Sudjelovanje na inozemnim seminarima

ISHA Zadar sudjelovala je na brojnim međunarodnim skupovima na poziv inozemnih ogranaka ISHA-e, pa su tako naši studenti bili na seminarima u Varšavi, Skopju, Beogradu, Budimpešti, Helsinkiju, Sofiji, Mariboru itd.

Obilježavanje obljetnica

Udruga svake godine tradicionalno obilježava obljetnice pada Vukovara i Škabrnje, odlaskom u navedene gradove i polaganjem vijenca.

Terenska nastava

2021.(2022. na inicijativu udruge održana jeza studente povijesti  jednodnevna terenska nastava u Ninu.

2022./2023. na inicijativu udruge održana je za studente povijesti  jednodnevna terenska nastava u Asseriji (Podgrađe, Benkovac).

Izvannastavne aktivnosti

U slobodno vrijeme članovi udruge organiziraju razne društvene aktivnosti za članove, poput filmskih ili kviz večeri.