Odjel za povijest

Obavijesti

Javno predavanje - dr. sc. Branko Belamarić„Viški boj u svjetlu brodskog naoružanja“!

Javno predavanje - dr. sc. Branko Belamarić„Viški boj u svjetlu brodskog naoružanja“!


Poziv na javno predavanje dr. sc. Branka Belamarića „Viški boj u svjetlu brodskog naoružanja“
 
Bitka kod Vis iz 1866. u popularnoj i znanstvenoj literaturu nazvana je „Viški boj“ zbog svojeg političkog i geostrateškog značenja, kao i zbog kolektivnog sjećanja koje se dugotrajno zadržalo među stanovnicima otoka Visa i Kraljevine Dalmacije. Ta pomorska pobjeda austrijske mornarice nad talijanskom označila je skoro polustoljetno otklanjanje talijanskih pretenzija nad Dalmacijom. Istovremeno, Viški boj stoji kao višestoljetna prekretnica u pomorskom ratovanju gdje su se ravnopravno suočili ratni drveni brodovi bez oklopa s glatkim topovskim cijevima i željezni brodovi s dodatnim oklopnim pločama, koji su imali topove s žlijebljenim cijevima i granate umjesto kugli. U ovom sukobu, zabilježen je, za moderno doba iznimno rijedak primjer potapanja pramčanim kljunom (rostrum).
Javno predavanje na naznačenu temu održati će dr. sc. Branko Belamarić, ing. brodogradnje koji se više godina bavio istraživanjem Viškog boja.  Doktorirao je Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu s temom „Obraštanje i otpor broda“ 2008. godine. Većinu svojeg radnog vijeka proveo je na inženjerijskim poslovima u Hrvatskoj i inozemstvu, a 2021. objavio je knjigu „Viški boj u svjetlu naoružanja“ u izdanju Književnog kruga Split i Pomorskog muzeja Split.
Predavanje će se održati u srijedu 26. listopada 2022. na Sveučilištu u Zadru, Odjel za povijest, Ruđera Boškovića 5 s početkom u 11.00 sati.
Dobrodošli!