Odjel za povijest

Obavijesti

Višegodišnja suradnja Odjela za povijest i Zavičajnog muzeja Obrovac!

Obavijest!

I ove su se godine tijekom rujna i listopada nastavila sustavna arheološka istraživanja lokaliteta sv. Vid u Gornjem Karinu koja se odvijaju u suradnji Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru (sudjeluju izv. prof. dr. sc. Zrinka Serventi i Krešimir Baljkas, mag. educ. hist.) i Zavičajnog muzeja Pučkog otvorenog učilišta Obrovac (voditeljica istraživanja dr. sc. Marina Jurjević).

Tijekom ovogodišnje kampanje nastavilo se s definiranjem strukture sakralnog kompleksa; ustanovljen je opseg apside, dio baze oltarne pregrade te su u potpunosti definirani ostatci krsnog zdenca. Uz strukturu sakralnog kompleksa tijekom istraživanja pronađeni su brojni ulomci kamene crkvene plastike koji daju uvid u razvitak ranog kršćanstva na prostoru istočne jadranske obale.

Sastavni dio istraživačke ekipe na terenu čine i studenti Odjela za arheologiju i Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru, na čijem smo radu i entuzijazmu osobito zahvalni. Financijska sredstva za ovogodišnju istraživačku kampanju osigurana su iz proračuna Grada Obrovca i Ministarstva kulture i medija RH. 

FOTO 1   FOTO 2  FOTO 3  FOTO 4

KRSTIONICA KRIŽNOG TIPA